Mar 3, 2013 - Vremenska napoved    No Comments

Vremenska napoved – izdelajte si jo kar sami!

Veste, kako se izdela lastna vremenska napoved? Bi si jo radi izdelali, pa ne veste kako? Preberite si nekaj naslednjih nasvetov, ki vam bodo olajšali napovedovanje vremena, z njihovo pomočjo pa boste pred kolegi izpadli kot pravi vremenski strokovnjak.

Ugotovite smer vetra – veter, ki piha iz vzhoda, ponavadi nakazuje približevanje nevihte, zahodnik pa napoveduje dobro vreme. Znak za prihajajočo nevihto je tudi zelo močan veter, ki je posledica mešanja front ter napoveduje zelo obilno deževje. Takšen veter lahko opazimo predvsem poleti, ko nastopijo močne in obilne nevihte, ki so posledice dlje časa trajajoče vročine.

Preverite let ptic – če vidite ptice, ki letajo visoko na nebu, je to znak, da bo vreme lepo. Ob nevihtah, ko je zračni pritisk nizek, pa so nižje na nebu tudi ptice. Let ptic je tako hiter in enostaven pokazatelj za to, ali se nam približuje nevihta ali ne.

Opazujte luno – če je luna svetla in izostrena, se nam obeta dež. Nizek zračni pritisk namreč iz zraka spere prašne delce, zaradi tega pa luno vidimo bolj jasno. V primeru, da je luna rdečkasta ali bleda, pa so prašni delci v zraku še prisotni, dežja pa še nekaj časa ne bo na spregled.

Zapomnite si, da vremenska napoved ni tako težavna, kot se vam zdi na prvi pogled. S pomočjo opazovanja narave lahko namreč hitro ugotovimo določene vremenske povezave, jih uporabimo sebi v prid in naslednji dan s sabo v službo vzamemo dežnik.

Comments are closed.