May 17, 2013 - Vremenska napoved    No Comments

Tehnike napovedovanja vremena

Vremenska napoved, ki jo gledamo vsak dan pri dnevnih poročilih, na spletu ali v časopisu, je napoved meteorologov za vremenske pogoje za nekaj dni naprej. Obstajajo tudi dolgoročne napovedi, vendar so vremenski pogoji kompleksen pojav, na katerega vpliva veliko dejavnikov. V grobem velja da je napoved natančnejša za bližnjo prihodnost, dolgoročna vremenska napoved pa je bolj kot ne predvidevanje. Tehnike napovedovanja vremena so različne, ene so natančnejše, druge manj. Pa se najprej osredotočimo na napoved s pomočjo podatkov, ki so dostopni vsem.

Najpreprostejša tehnika je napovedovanje vremena z danes na jutri. To pomeni, da jutrišnje vreme predvidevamo po današnjem. Tehnika je uporabna zgolj za kratkoročno napoved. Točnejše je spremljanje zračnega tlaka z barometrom. Spremlja se padanje in naraščanje zračnega tlaka. Ob hitrem padanju tlaka lahko pričakujemo padavine, obratno pa ob naraščanju lepše vreme. Naslednja tehnika se poslužuje gledanja v nebo. Uporabna je predvsem v gorskih predelih, kjer gostota vlage v višjih predelih pomeni prihod deževnega vremena. Stanje na nebu in spremembe zračnega tlaka sta ena izmed najpomembnejših parametrov za točno napoved vremena. Vremenska napoved je bila nekdaj podana samo s pomočjo opazovanj človeka, po pričevanju babic so imeli v vsaki vasi človeka s tako imenovanim šestim čutom za napoved vremena. Dandanes meteorologi uporabljajo različne pripomočke. Vlago in spremembe v zračnem tlaku merijo naprave, v uporabi so vremenske kamere, s pomočjo katerih je moč napovedati kratkoročno vremensko napoved.

Za spremembe visoko nad površjem Zemlje se uporabljajo vremenski baloni, podatke pa beležijo in v pisarne meteorologov pošiljajo tudi sateliti iz zraka ter observatoriji iz površine. Tako so napovedi natančnejše, a se je že ničkolikokrat zgodilo, da je vreme ubralo drugačno pot od napovedanega. Vremenska napoved, pa naj je kratkoročna ali dolgoročna, natančna ali nenatančna, nas bo še vedno pritegnila pred male ekrane in na spletne strani z napovedjo.

 

Sorodne vsebine:

Točna vremenska napoved

Comments are closed.