Jan 9, 2013 - Vremenska napoved    No Comments

Snemanje vremenske napovedi na televiziji

Pogosto spremljamo dnevna poročila na televiziji, pri tem pa si ogledamo tudi vremensko napoved, ki je s pomočjo sodobne tehnologije predstavljena jasno in podrobno. Obveščeni smo o vseh verjetnih spremembah podnebja ter aktualnih vremenskih podatkih za našo državo ter druge kraje po svetu. Če pa vremensko napoved podrobneje spremljamo ugotovimo, da so vremenoslovci na televiziji kar dobro pripravljeni, da lahko vremensko napoved tekoče predstavijo in obenem kažejo področja vremenskih sprememb na zemljevidu. V resnici za celotnim snemanjem vremenske napovedi na televiziji najdemo kar nekaj pomoči sodobne tehnologije, pa tudi napovedovalci vremena morajo biti kar izkušeni, da vse skupaj lepo povežejo in predstavijo gledalcem.

Vremenska napoved se snema pred tako imenovanim zelenim platnom, na katerem se izrisujejo zemljevidi in druge podobe, ki gledalcu olajšajo razumevanje napovedi. Vremenoslovec pred kamero navadno kaže, kje se bodo kakšne spremembe dogajale in za katero področje veljajo podatki, o katerih govori. To zahteva veliko mero spretnosti, saj slika na zelenem platnu napovedovalcu ni vidna, zato si mora pri kazanju pomagati z drugimi pripomočki. Za snemalnimi kamerami so v ta namen postavljeni zasloni, na katerih napovedovalec vidi sliko iz kamer, torej sebe pred zemljevidom. S pomočjo teh zaslonov se nato orientira in po svojih najboljših močeh prikaže, kakšna je vremenska napoved za prihodnje dni.

Ob vsem kriljenju z rokami je potrebno z t.i. bobna brati tekst, ki vsebuje informacije o vremenu in vse skupaj v smiselni celoti predstaviti gledalcu, zato delo vremenoslovca na televiziji nikakor ni tako preprosto in lahko, kot se včasih zdi tistim pred televizijskimi zasloni. Vsekakor pa smo napovedovalcem vremena lahko hvaležni, da nam vremensko napoved predstavijo tako jasno, saj se s tem izognemo marsikateri vremenski nevšečnosti.

Comments are closed.