Dec 20, 2012 - Podnebje, Vreme    No Comments

Vremenski ekstremi po svetu

Na vreme smo navadno kar dobro pripravljeni, saj je vremenska napoved zahvaljujoč sodobni tehnologiji dostopna na vsakem koraku, tako da vedno vemo, kaj lahko pričakujemo od vremena. Včasih se sicer zgodi, da nas preseneti kakšna dežna ploha, da čez noč zapade sneg ali pa da je nekoliko hladneje kot je bilo napovedano, a napovedi so vedno precej točne. Res pa je sicer tudi to, da na Zemlji absolutno gledano ni velikih vremenskih sprememb – temperatura se čez celo leto giblje večinoma med -40°C in +40°C, vremenski pojavi so predvidljivi in jih je možno približno napovedati že na podlagi opazovanja vremena v preteklosti, tudi vetrovi, vodni tokovi in podobna gibanja so v veliki meri stalna. Kljub temu pa ponekod po svetu naletimo na neobičajne vremenske razmere, ki nas lahko takoj vržejo iz tira.

The Cime Gardino are three peaks in the Herita...

The Cime Gardino are three peaks in the Heritage Range in Antartica (Photo credit: Wikipedia)

Najvišja zabeležena temperatura na Zemlji znaša 56,7°C, zabeležena pa je bila leta 1913 v Dolini smrti v ZDA. Afrika, ki sicer velja za najbolj vročo celino, se lahko ponaša z »le« 55°C. Kot zanimivost velja omeniti tudi najvišjo izmerjeno temperaturo na Antarktiki – leta 1974 so tam izmerili prijetnih 14,6°C. Seveda pa je ta celina bolj znana po mrzlem vremenu, saj je bil na Antarktiki zabeležen tudi nasproten rekord – najnižja izmerjena temperatura znaša -89,2°C.

Če ne marate nepričakovanih neviht priporočamo obisk puščave Atakama v Čilu, kjer sploh še nikoli ni deževalo, vsaj odkar se meritve opravljajo. Največ dežja sicer pade v Indiji, v vasi Mawsynram povprečno 11,872 mm letno.

Temperatura in morebitne padavine pa so v zmernih podnebnih pasovih na srečo precej bolj stabilne, tako da jih lahko napovedujemo in v njih tudi živimo. Vreme nas torej le težko preseneti, vsekakor pa je dobro vremensko napoved vsaj ošvrkniti pred izletom od doma.

Enhanced by Zemanta

Comments are closed.