Dec 6, 2012 - Vreme, Vremenska napoved    No Comments

Vreme 10 dni

TočaNapovedovanje vremena je težko in pogosto tudi nehvaležno delo, saj vremenskih sprememb nikoli ni mogoče popolnoma natančno predvideti. Meteorologi sicer napovedujejo, kakšno bo vreme v bližnji prihodnosti, vendar pa so nekateri vremenski pojavi precej nepredvidljivi, zato so meteorologi pogosto na udaru kritik, ko kakšen piknik prekine dežna ploha, ali ko toča oklesti pridelek na polju. Vedeti pa je treba, da so napovedi vremena kljub vsemu danes zelo točne, tako da nas takšne in drugačne nevšečnosti le redko presenetijo. Najbolj zanesljive so vremenske napovedi za naslednji dan, medtem ko se z daljšim časovnim obdobjem napovedi niža tudi njena zanesljivost, kar seveda ne pomeni, da bo napoved napačna, ampak da jo bo treba še potrditi.

Vremenska napoved za 10 dni nam pove, kako se bo spreminjalo vreme 10 dni po objavljeni napovedi. Tovrstne informacije so kot nalašč za tiste, ki načrtujejo nekajdnevne aktivnosti, in jim napoved za krajši čas bolj malo koristi. Vreme 10 dni vnaprej lahko napovemo z relativno natančnostjo, saj meteorologi redno spremljajo pomembne dejavnike in iz njih lahko sklepajo, kako se bodo obnašali v prihodnjih dneh. Za večjo zanesljivost je seveda priporočljivo vremensko napoved preveriti za vsak naslednji dan, ali celo za vsak dan sproti, a tudi napoved za 10 dni daje okvirno sliko, kakšno vreme lahko pričakujemo.

Vremenska napoved za 10 dni torej precej olajša načrtovanje oddiha ob morju, pohodniškega podviga, smučarskega dopusta ali česa podobnega. Zanesljivost takšnih napovedi je za te namene zadostna, saj izvemo, kakšne temperature lahko pričakujemo in kakšno bo vreme. Da nas v desetih dneh ne bo presenetila kakšna nevšečnost pa se poslužimo natančnejših napovedi.

Comments are closed.